lbv3

John Mueller van Google biedt hulp bij spam-hack in vreemde talen

Inhoudsopgave

Google Search-advocaat John Mueller reageerde onlangs op een post op Reddit van een website-eigenaar die een aanzienlijke toename ervaart in het aantal geïndexeerde pagina’s in vreemde talen.

De website-eigenaar meldde dat er plotseling meer dan 20.000 pagina’s in het Japans en Chinees op hun site verschenen, die ze niet hadden gemaakt of van plan waren te hosten. Ze vroegen de Reddit-gemeenschap om hulp bij het verwijderen van ongewenste pagina’s en het herstellen van de ranking van hun site.

Mueller stelde manieren voor om het probleem op te lossen en herhaling te voorkomen.

Het incident

De website-eigenaar zei dat Google op één dag duizenden pagina’s in vreemde talen heeft geïndexeerd en dat deze niet bestonden in het backend-websitebeheersysteem, bekend als cPanel.

Dit leidde ertoe dat de eigenaar zich zorgen maakte dat hun site mogelijk het slachtoffer was geworden van een inbreuk op de beveiliging of een verkeerde configuratie waardoor onbekende partijen inhoud konden posten.

De plotselinge toestroom van pagina’s is een techniek die in kringen van zoekmachineoptimalisatie bekend staat als een ‘Japanse trefwoordhack’.

Daders kunnen de zoekresultaten manipuleren door een site te overspoelen met ongewenste pagina’s die zijn geoptimaliseerd voor Japanse trefwoorden.

Deze aanvallen vormen een toenemende bedreiging voor de veiligheid en integriteit van websites, en de situatie van de Reddit-gebruiker onderstreept de noodzaak van verhoogde waakzaamheid.

Muellers begeleiding

In reactie op de oproep om hulp bevestigde Mueller dat de website was gehackt en zei dat de volgende stap was om te identificeren hoe de inbreuk plaatsvond.

Mueller adviseerde,

“Aangezien iemand je site heeft gehackt, is het, zelfs als je de gehackte sporen hebt opgeruimd, belangrijk om te begrijpen hoe hij dat heeft gedaan, zodat je ervoor kunt zorgen dat de oude kwetsbaarheden zijn vergrendeld.”

Hij adviseerde dat het zelfs na het opruimen van de sporen van de hack van cruciaal belang is om te begrijpen hoe het is gebeurd om die kwetsbaarheden te vergrendelen.

Mueller suggereerde dat automatische updates en mogelijk overstappen naar een hostingplatform dat de beveiliging afhandelt, nuttige oplossingen zouden kunnen zijn.

SEO-implicaties

Mueller zei dat zodra de belangrijkste pagina’s van een site zijn ontdaan van ongewenste inhoud, ze snel opnieuw kunnen worden geïndexeerd.

Hij zei dat je je geen zorgen hoeft te maken over oude gehackte pagina’s die geïndexeerd blijven maar onzichtbaar zijn voor gebruikers, omdat ze maandenlang zonder problemen zo kunnen blijven.

“Oude pagina’s blijven maandenlang geïndexeerd, ze veroorzaken geen problemen als ze niet gezien worden.”

Mueller verduidelijkte ook dat backlinks met spam die naar deze onzichtbare geïndexeerde pagina’s verwijzen, niet hoeven te worden afgewezen.

In plaats daarvan adviseerde hij om de opruiminspanningen te concentreren op de zichtbare inhoud van een site en te voorkomen dat interne zoekresultaten worden geïndexeerd.

Spammige links en indexering aanpakken

De website-eigenaar vroeg Mueller om advies over backlinks met spam, waardoor interne zoekpagina’s werden geïndexeerd.

Mueller verduidelijkte dat dit los stond van het hackprobleem. Hij adviseerde de links niet af te wijzen, omdat hij zei dat de pagina’s na verloop van tijd vanzelf uit de zoekresultaten zouden verdwijnen.

Hij adviseerde proactief zoekresultatenpagina’s voor nieuwe of bestaande sites te blokkeren om mogelijke uitbuiting door spammers te voorkomen.

“Blokkeer de zoekresultaten voor indexering (robots.txt of noindex). Voor nieuwe/andere sites blokkeer ik doorgaans de indexering van zoekresultatenpagina’s. U hoeft niet te wachten tot iemand op deze manier misbruik maakt van uw site.’

Inzichten voor SEO-professionals

Deze dialoog met Mueller benadrukt het belang van proactieve maatregelen om te voorkomen dat hacking- en spamachtige links de zoekresultaten van sites schaden.

Regelmatige beveiligingsupdates, malwarescans en linkaudits moeten deel uitmaken van uw routineonderhoud. Websites delen de verantwoordelijkheid met zoekmachines om de resultaten vrij te houden van gehackte en spamachtige inhoud.


Uitgelichte afbeelding: ColorMaker/Shutterstock