lbv3

John Mueller over AI-gegenereerde afbeeldingen en stockfoto’s

Inhoudsopgave

John Mueller, Google Search Advocate, deelde onlangs zijn ‘douche’-gedachten over het gebruik van AI-gegenereerde afbeeldingen op websites versus stockfotografie.

Zijn discussie opende een intrigerend debat over hoe gebruikers beelden waarnemen die zijn gemaakt met generatieve AI-tools zoals DALL·E, vooral in contexten die niet primair gericht zijn op kunst of AI.

Het bericht bevatte een disclaimer: het is niet bedoeld als SEO-advies of als voorafschaduwing van een aanstaande Google-zoekupdate.

Door AI gegenereerde afbeeldingen versus. Stock fotografie

Mueller begint met het maken van onderscheid tussen situaties waarin een specifieke foto noodzakelijk is en situaties waarin beelden louter als decoratie dienen.

Hij stelt dat in sommige omstandigheden, zoals bij een koffer die een website wil verkopen, authentieke foto’s essentieel zijn.

Hoewel echte foto’s digitale verbeteringen of bewerkingen kunnen ondergaan, moet de basis van productfotografie in de werkelijkheid geworteld zijn om consumenten een accuraat beeld te geven van een toekomstige investering.

Aan de andere kant wijst Mueller erop dat er voor algemene inhoudsverfraaiing weinig verschil is tussen het gebruik van stockfotografie en door AI gegenereerde afbeeldingen.

Beide soorten afbeeldingen kunnen de esthetische aantrekkingskracht van een website vergroten, waardoor de inhoud aantrekkelijker en leuker wordt voor de lezer.

Dit onderscheid onderstreept dat de beslissing om echte foto’s te gebruiken versus door AI gegenereerde afbeeldingen grotendeels afhangt van de specifieke behoeften en doelen van de website-inhoud.

Verwant: Google over het gebruik van stockfoto’s

De waarde van afbeeldingen voor de gebruikerservaring

Mueller gaat ook in op de relevantie van het onderwerp van de website.

Hij suggereert dat het publiek voor bepaalde onderwerpen echte beelden verwacht, terwijl voor andere onderwerpen het onderscheid tussen echte en door AI gegenereerde beelden verwaarloosbaar kan zijn.

Deze verwachting houdt verband met zoekmachineoptimalisatie (SEO), aangezien Mueller veronderstelt dat gebruikers eerder geneigd zijn om visueel te zoeken naar onderwerpen waarin echte afbeeldingen worden gewaardeerd.

Verder biedt Mueller praktisch advies voor website-eigenaren die het gebruik van door AI gegenereerde afbeeldingen overwegen.

Hij moedigt hen aan om na te denken over de vraag of zij doorgaans stockfoto’s in dezelfde context zouden gebruiken. Deze aanpak kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de geschiktheid van door AI gegenereerde afbeeldingen voor hun website.

Kwaliteitsnormen voor door AI gegenereerde afbeeldingen

Mueller waarschuwt ook voor het gemak en de verleiding om door AI gegenereerde beelden te gebruiken als tijd- en kostenbesparende maatregel.

Hij merkt op dat het maken van een snelle foto met een telefoon kan worden beschouwd als het maken van ‘stockfotografie’, maar dat dit misschien niet voldoet aan de professionele normen die op een zakelijke website worden verwacht.

Hij benadrukt dat kwaliteit en professionaliteit vaak tijd en ervaring vergen.

AI-afbeeldingen, AR-modellen en consumentenvertrouwen

In de commentaren beantwoordde Mueller vragen over afbeeldingen, AI en SEO. Hier zijn enkele van de beste reacties.

Moet u rel=nofollow toevoegen voor een afbeeldingscreditlink?

“Verbindingen zijn prima. Het is niet nodig om rel=nofollow te gebruiken als ze dat zijn normaal koppelingen.”

AR voor 3D-modellering

Mueller sprak de wens uit voor ondersteuning van augmented reality (AR) in online productdisplays, waarbij hij de waarde van het gebruik van 3D-modellen benadrukte.

“Een foto zien is een goed begin, het uitproberen in mijn eigen ruimte is zoveel beter.”

Hij maakte ook onderscheid tussen 3D-gerenderde afbeeldingen op basis van daadwerkelijke bouwplannen en volledig door AI gegenereerde afbeeldingen, waarbij hij de laatste vergeleek met decoratieve blogpostbeelden.

Decoratieve afbeeldingen en echte productfotografie

Met betrekking tot conceptuele illustraties merkte Mueller op dat decoratieve afbeeldingen de hoeveelheid moeite aangaven die in de inhoud werd gestoken, waardoor het vertrouwen van de gebruiker werd vergroot.

Hij bekritiseert echter het gebruik van AI-afbeeldingen voor productfoto’s en vergelijkt dit met geïmporteerde productsites van lage kwaliteit waar gefotoshopte afbeeldingen vaak tot onrealistische afbeeldingen leiden.

“…als je het product hebt, waarom zou je dan geen echte foto’s maken, en als je het product niet hebt, kun je niet bevestigen dat de afbeelding in orde is.”

Door AI gegenereerde afbeeldingen als ‘low-effort’-inhoud

Gezien het feit dat creatieve visualisaties en echte productfoto’s worden beschouwd als indicatoren voor inhoud van hoge kwaliteit, is het geen verrassing dat sommige toepassingen van door AI gegenereerde afbeeldingen als het tegenovergestelde kunnen worden beschouwd.

Mueller bood ook een ander perspectief: als echte afbeeldingen een originele bron van inhoud vertegenwoordigen, zouden AI-afbeeldingen geschraapte inhoud kunnen vertegenwoordigen.

“Als ik zou merken dat een receptensite door AI gegenereerde afbeeldingen gebruikt, zou ik ervan uitgaan dat alle inhoud spam is en gewoon ergens anders heen gaan.”

AI-inhoud vermindert het consumentenvertrouwen

Wanneer bezoekers ontdekken dat inhoud ‘vervalst’ is, kan dit hun vertrouwen in iets anders op de website schaden. Mueller suggereerde dat zelfs een voor de hand liggende ‘team’-stockfoto minder misleidend was dan een foto gemaakt door AI.

Hij erkende de waarde van goede stockfotografie boven een unieke smartphonefoto en dat deze niet gelijk stond aan inhoud van professionele kwaliteit.

Maar hij is zich er ook van bewust dat de grenzen nog verder vervagen nu bedrijven als Getty en Shutterstock AI-tools hebben gelanceerd die zijn getraind in gelicentieerde stockfotografie.

Conclusie

De discussie op Muellers LinkedIn na is bijzonder relevant en benadrukt de evoluerende rol van AI-tools bij het creëren van inhoud en de impact ervan op gebruikerservaring en SEO.

Omdat marketeers zich voortdurend aanpassen aan nieuwe technologieën, is het begrijpen van deze nuances cruciaal voor effectieve digitale marketingstrategieën. Het zet ons ertoe aan om na te denken over de authenticiteit van onze visuele inhoud en de afstemming ervan op de verwachtingen van ons publiek.

Het is essentieel om een ​​evenwicht te vinden tussen authenticiteit, professionaliteit en de praktische voordelen van door AI gegenereerde beelden, waarbij rekening wordt gehouden met de aard van de inhoud en de verwachtingen van het publiek.

Uitgelichte afbeelding: Thongden Studio/Shutterstock