lbv3

Google’s tips om zonder SEO-problemen naar een nieuwe website te gaan

Inhoudsopgave

Op een recente aflevering van Ask Googlebot besprak Google Search-advocaat John Mueller een zorg die veel eigenaren van kleine bedrijven hebben.

Bedrijven werken vaak aan het lanceren van een nieuwe website terwijl ze nog steeds hun oude site gebruiken. Mueller werd gevraagd of eigenaren de oude site moeten verwijderen wanneer de nieuwe live gaat.

Dit is wat hij adviseert.

Navigeren door de overgang van oude naar nieuwe websites

Mueller benadrukte de noodzaak om de verouderde website te verwijderen of bij te werken, omdat het online achterlaten van tegenstrijdige informatie gebruikers in verwarring zou kunnen brengen en SEO zou kunnen schaden.

Het hebben van inconsistente details, zoals gewijzigde openingstijden of adressen op beide sites, kan klanten frustreren en het voor zoekmachines moeilijker maken om pagina’s correct te indexeren en te rangschikken.

Om de beste gebruikerservaring en SEO-prestaties te bieden, is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat de oude site niet langer openbaar zichtbaar is of wordt bijgewerkt zodat deze overeenkomt met de huidige informatie.

Best practices voor een soepele overgang

De oplossing, zo suggereert Mueller, is het implementeren van omleidingen van de oude site naar de nieuwe.

“In het ideale geval zou je de oude website omleiden naar de nieuwe”, aldus Mueller. Dit helpt gebruikers niet alleen bij het vinden van de juiste website, maar helpt zoekmachines ook om bestaande signalen over te dragen naar het nieuwe domein, waardoor de reputatie ervan mogelijk wordt vergroot.

Mueller raadt aan hulp in te roepen van een webontwikkelaar of hostingprovider om de omleidingen correct te implementeren. Hij stelt voor om de omleidingen minimaal een jaar te laten staan ​​om een ​​soepele overgang voor gebruikers en zoekmachines te garanderen.

De rol van omleidingen begrijpen

Omleidingen zijn essentieel bij de overgang van het ene websitedomein naar een nieuw domein. Ze helpen op een aantal belangrijke manieren.

Ten eerste zorgen omleidingen ervoor dat gebruikers die het oude websitedomein proberen te bezoeken, automatisch worden doorgestuurd naar het nieuwe domein.

Ten tweede geven omleidingen de waarde van links die naar het oude domein verwijzen, door aan het nieuwe domein.

Deze overdracht van aandelenkapitaal is essentieel zodat de nieuwe website zijn positie in de zoekmachine behoudt. Het veranderen van domeinen kan de gebruikerservaring en SEO schaden zonder omleidingen.

Hoe omleidingen te implementeren

Bij het verplaatsen van een website is een van de meest voorkomende en aanbevolen typen omleidingen een 301 permanente omleiding. Hierdoor wordt de link equity of ranking power doorgegeven van oude pagina’s naar nieuwe pagina’s.

Om deze redirects in te stellen, moet je eerst in kaart brengen welke oude URL’s naar welke nieuwe moeten verwijzen. Afhankelijk van uw webserver bewerkt u vervolgens het .htaccess-bestand (voor Apache) of de serverconfiguratiebestanden (voor NGINX) om de omleidingen te maken.

Veel contentmanagementsystemen zoals WordPress hebben ook plug-ins die kunnen helpen deze omleidingen automatisch te creëren bij het migreren van een site.

Wanneer omleidingen geen optie zijn

Mueller stelde een paar opties voor om met oude websites om te gaan wanneer omleidingen naar een nieuw domein niet mogelijk zijn.

Werk eerst de oude site bij met een melding waarin bezoekers worden gewaarschuwd dat de inhoud naar een nieuw domein is verplaatst. Als dat niet mogelijk is, verwijder dan de oude site volledig.

Hij verzekerde dat als geen van deze opties zou werken, de nieuwe site niet door zoekmachines zou worden bestraft vanwege de verouderde inhoud op het oude domein. Hij waarschuwde echter dat de oude en nieuwe websites nog een tijdje in zoekopdrachten kunnen verschijnen, wat mogelijk moet worden verduidelijkt voor gebruikers die de oude inhoud vinden.

Na de transitie

Nadat u de overstap heeft gemaakt, moet u goed in de gaten houden of alles soepel verloopt:

  • Gebruik analysesoftware om te controleren of omleidingen correct werken en verkeer naar de juiste plaatsen wordt gestuurd.
  • Blijf de positie van uw zoekmachine in de gaten houden om eventuele onverwachte dipjes op te vangen die kunnen betekenen dat er een probleem is met de transitie.
  • Laat gebruikers op de hoogte zijn van de verandering via e-mails, sociale media, websiteaankondigingen, enz., zodat ze op de hoogte zijn en niet verrast worden door de transitie.

Samengevat

Het verhuizen naar een nieuwe website is voor elk bedrijf een grote verandering. Het zorgvuldig omgaan met deze verschuiving is essentieel om uw positie in zoekmachines te behouden en gebruikers een continue ervaring te bieden.

De begeleiding van Mueller en de extra achtergrondinformatie in dit artikel zouden moeten helpen om de overgang van een oude site naar een nieuwe soepel te laten verlopen.


Uitgelichte afbeelding: screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, januari 2024