lbv3

Google wijzigt doel van speciale aankondiging gestructureerde gegevens

Inhoudsopgave

De bijgewerkte richtlijnen van Google voor de gestructureerde gegevens van Speciale Aankondigingen verleggen de focus naar een meer algemeen gebruik dat anders is dan wat Schema.org oorspronkelijk bedoelde.

Speciale aankondiging Gestructureerde gegevens

De gestructureerde gegevens van SpecialAnnouncement waren gemaakt door Schema.org in maart 2020 als een manier om speciale aankondigingen te communiceren die specifiek verband houden met Covid-19. In feite stelt de Schema.org-documentatie dat het momenteel nog steeds een werk in uitvoering is dat specifiek gericht is op de op dat moment huidige Covid-19-crisis.

Dit is hoe Schema.org deze specifieke gestructureerde gegevens definieert:

“Een speciale aankondiging combineert een eenvoudige update van tekstuele informatie met datumstempel met gecontextualiseerde weblinks en andere gestructureerde gegevens. Het vertegenwoordigt een informatie-update gemaakt door een lokaal georiënteerde organisatie, bijvoorbeeld scholen, apotheken, zorgverleners, gemeenschapsgroepen, politie, lokale overheid.

Het motiverende scenario voor Special Announcement is de pandemie van het coronavirus, en de initiële woordenschat is gericht op deze urgente situatie. Schema.org verwacht de markup iteratief te verbeteren naarmate deze wordt ingezet en naarmate er feedback uit het gebruik naar voren komt.”

Google’s implementatie van speciale aankondiging

De SpecialAnnouncement-gestructureerde gegevens werd in april 2020 door Google geïntroduceerd zoals specifiek voor Covid-19-gerelateerde situaties. Het is gemaakt als een manier waarop bedrijven, overheidsinstanties, scholen en andere organisaties speciale aankondigingen kunnen communiceren, zoals quarantaines, openingstijden, sluitingen en beperkingen die verband houden met Covid-19.

SpecialAnnouncement is uitgebracht als bètafunctie en bevindt zich momenteel nog in de bètastatus, officieel in een testfase, wat betekent dat de implementatie ervan door Google onderhevig was aan wijzigingen of volledige verwijdering, wat stilletjes gebeurde in de eerste week van 2024.

Hoe SpecialAnnouncement de gestructureerde gegevensdocumentatie veranderde

Er zijn meerdere wijzigingen in het document die te veel zijn om te documenteren. Google’s vorige versie van de gestructureerde gegevensdocumentatie van de Speciale Aankondiging uit december 2023 bevatte 38 verwijzingen naar Covid-19 en in totaal 221 tekstverwijderingen.

Na de wijziging bevat de nieuwe versie van de Special Announcement-documentatie slechts 13 verwijzingen naar Covid-19.

De meeste wijzigingen zijn vergelijkbaar met de volgende voorbeelden.

De eerdere documentatie voor dit gedeelte van de richtlijnen:

“Hoe u uw COVID-19-aankondigingen kunt implementeren
Er zijn twee manieren waarop u uw COVID-19-aankondigingen kunt implementeren: “

Werd herschreven naar dit:

“Hoe u speciale aankondigingen implementeert
Er zijn twee manieren waarop u uw speciale aankondigingen kunt implementeren: “

De wijzigingen in de bovenstaande passage transformeren het doel van de gestructureerde gegevens van de Speciale Aankondiging in een doel met een bredere toepassing dan het voorheen beperkte doel van Covid-19, maar blijven nog steeds gericht op lokale medisch-gerelateerde gebeurtenissen (meer details hierover hieronder).

Hier is nog een voorbeeld dat een soortgelijk verbredend effect heeft.

Deze vorige passage:

“Informatie over sluitingen van het openbaar vervoer in het kader van COVID-19, indien van toepassing op de aankondiging.”

Werd herschreven om verwijzingen naar Covid-19 als volgt te verwijderen:

“Informatie over sluitingen van het openbaar vervoer, indien van toepassing op de aankondiging.”

De veranderingen, hoewel subtiel, vertegenwoordigen een evolutie van de gestructureerde gegevensspecificaties van de Special Announcement, weg van specifiek voor Covid-19.

Misschien wel de meest opvallende verandering in de documentatie bevindt zich helemaal bovenaan de pagina, in de allereerste paragraaf.

De vorige versie van de documentatie bovenaan de pagina bevatte dit:

“COVID-19 aankondiging (SpecialAnnouncement) gestructureerde gegevens (BETA)
Opmerking: We ontwikkelen momenteel ondersteuning voor COVID-19-aankondigingen in Google Zoeken. Mogelijk ziet u wijzigingen in de vereisten, richtlijnen en hoe de functie wordt weergegeven in Google Zoeken. Meer informatie over de beschikbaarheid van de functie.

Als gevolg van COVID-19 publiceren veel organisaties, zoals overheden, gezondheidsorganisaties, scholen en meer, dringende aankondigingen…’

De bijgewerkte en aanzienlijk verkorte passage van de richtlijn ziet er nu als volgt uit:

“Speciale aankondiging (SpecialAnnouncement) gestructureerde gegevens (BETA)
Veel organisaties, zoals overheden, gezondheidsorganisaties, scholen en meer, moeten mogelijk dringende aankondigingen publiceren (zoals COVID-19-aankondigingen)…’

Impact van wijzigingen in speciale aankondigingen van gestructureerde gegevens

De tientallen wijzigingen in de gestructureerde gegevens van de SpecialAnnouncement hebben tot gevolg dat deze flexibeler zijn geworden voor gebruik in situaties buiten Covid-19.

Maar de veranderingen zoals ze er nu uitzien, vergroten de reikwijdte van de gestructureerde gegevens van de Special Announcement niet verder dan ze voorheen waren. Dit komt omdat de negen voorbeelden van hoe de gestructureerde gegevens kunnen worden gebruikt exact hetzelfde blijven.

Negen voorbeelden van speciale aankondigingen

  1. Aankondiging van een shelter-in-place-richtlijn
  2. Sluitingsbericht (bijvoorbeeld het sluiten van een school of openbaar vervoer)
  3. Aankondiging van overheidsuitkeringen (bijvoorbeeld werkloosheidssteun, betaald verlof of eenmalige betalingen)
  4. Quarantainerichtlijnen
  5. Reisbeperkingen
  6. Kennisgeving van een nieuw drive-through testcentrum
  7. Aankondiging van een evenement dat overgaat van offline naar online, of annulering
  8. Aankondiging van gewijzigde openingstijden en winkelbeperkingen
  9. Statistieken en kaarten voor de verspreiding van ziekten

De richtlijnen blijven het gebruik van deze gestructureerde gegevens aanmoedigen voor buitengewone situaties die verband houden met wijdverbreide overdraagbare ziekten en andere ontwrichtende noodsituaties.

Gezien het feit dat de voorbeelden hetzelfde blijven, is het waarschijnlijk veilig om te zeggen dat het ongepast kan zijn om deze gestructureerde gegevens te gebruiken voor iets geïsoleerds, zoals het verplaatsen van een theatervoorstelling vanwege onvoorziene omstandigheden. Maar omdat deze gestructureerde gegevens zich in de bètafase bevinden, kunnen deze op een gegeven moment evolueren

Lees de bijgewerkte richtlijnen voor gestructureerde gegevens van SpecialAnnouncement:

Speciale aankondiging (SpecialAnnouncement) gestructureerde gegevens (BÈTA)

Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Lauritta