lbv3

Google beperkt nieuwslinks in Californië vanwege voorgestelde ‘Link Tax’-wet

Inhoudsopgave

Googlen aangekondigd dat het van plan is de toegang tot Californische nieuwswebsites voor een deel van de gebruikers in de staat te beperken.

Het besluit komt terwijl Google zich voorbereidt op de mogelijke goedkeuring van de California Journalism Preservation Act (CJPA). rekening waarbij online platforms zoals Google nieuwsuitgevers moeten betalen voor links naar hun inhoud.

Wat is de California Journalism Preservation Act?

De CJPA, geïntroduceerd in de California State Legislature, heeft tot doel de lokale journalistiek te ondersteunen door het creëren van wat Google een ‘linkbelasting’ noemt.

Als de wet wordt aangenomen, zou de wet bedrijven als Google dwingen om mediakanalen te betalen als ze lezers naar nieuwsartikelen sturen.

Google is echter van mening dat deze aanpak moet worden herzien en de nieuwsindustrie eerder schade zal berokkenen dan helpen.

Jaffer Zaidi, Google’s VP Global News Partnerships, verklaarde in een blogpost:

“Het zou de voorkeur geven aan mediaconglomeraten en hedgefondsen – die voor dit wetsvoorstel hebben gelobbyd – en zou fondsen van de CJPA kunnen gebruiken om door te gaan met het opkopen van lokale Californische kranten, het ontdoen van journalisten en het creëren van meer spookbladen die werken met een skeletploeg. om alleen goedkope en vaak lage kwaliteit inhoud te produceren.”

Google’s reactie

Om de potentiële impact van de CJPA op zijn services te beoordelen, voert Google een test uit met een percentage gebruikers in Californië.

Tijdens deze test verwijdert Google links naar Californische nieuwswebsites waarop de voorgestelde wetgeving betrekking zou kunnen hebben.

Zaidi zegt:

“Om ons voor te bereiden op mogelijke implicaties voor het CJPA, beginnen we met een kortetermijntest voor een klein percentage van de gebruikers in Californië. Het testproces omvat het verwijderen van links naar Californische nieuwswebsites, die mogelijk onder de CJPA vallen, om de impact van de wetgeving op onze productervaring te meten.”

Google beweert dat slechts 2% van de zoekopdrachten nieuwsgerelateerd is

Zaidi benadrukte de veranderende nieuwsconsumptiegewoonten van mensen en het effect ervan op Google-zoekopdrachten (nadruk van mij):

“Het is algemeen bekend dat mensen nieuws krijgen uit bronnen als korte video’s, actuele nieuwsbrieven, sociale media en samengestelde podcasts, en velen vermijden het nieuws volledig. In lijn met deze trends, slechts 2% van de zoekopdrachten op Google Zoeken zijn nieuwsgerelateerd.”

Ondanks het lage percentage nieuwszoekopdrachten wil Google nieuwsuitgevers blijven helpen zichtbaarheid te krijgen op zijn platforms.

De “CJPA zoals die momenteel is opgebouwd, zou echter een einde maken aan deze investeringen”, zegt Zaidi.

Een oproep tot een andere aanpak

In zijn huidige vorm beweert Google dat de CJPA het nieuws in Californië ondermijnt en alle partijen slechter af zou kunnen maken.

Het bedrijf dringt er bij wetgevers op aan om alternatieve benaderingen te overwegen om de nieuwsindustrie te ondersteunen zonder kleinere lokale media te schaden.

Google stelt dat het de afgelopen twintig jaar veel heeft gedaan om nieuwsuitgevers te helpen innoveren:

“We hebben Google News Showcase geïntroduceerd, dat actief is in 26 landen, waaronder de VS, en meer dan 2.500 deelnemende publicaties heeft. Via het Google News Initiative werken we samen met meer dan 7.000 nieuwsuitgevers over de hele wereld, waaronder 200 nieuwsorganisaties en 6.000 journalisten alleen al in Californië.”

Zaidi suggereerde dat een gezonde nieuwsindustrie in Californië steun van de deelstaatregering nodig heeft En een brede basis van particuliere bedrijven.

Terwijl het wetgevingsproces voortduurt, is Google bereid samen te werken met Californische uitgevers en wetgevers om alternatieve wegen te verkennen waarmee het bedrijf naar nieuws kan blijven linken.


Uitgelichte afbeelding: Ismael Juan/Shutterstock