lbv3

De SEO-startgids van Google is klaar voor een grote update

Inhoudsopgave

De SEO Starter Guide van Google, een essentiële hulpbron voor professionals op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, ondergaat een aanzienlijke herziening.

De aanstaande update werd aangekondigd op de laatste aflevering van ‘Search Off The Record’, een podcast met leden van het Search Relations-team van Google.

Jaren geleden voor het eerst gelanceerd, de SEO Startersgids is bedoeld om de basisprincipes uit te leggen van het verbeteren van de zichtbaarheid van websites in de zoekresultaten van Google.

Volgens Gary Illyes en Lizzi Harvey moet de bestaande gids worden bijgewerkt en zullen er aanzienlijke veranderingen plaatsvinden.

Primaire bron voor aspirant-SEO-professionals

Met meer dan 8.000 woorden aan advies blijft de huidige SEO Starter Guide een van de meest bezochte bronnen op de Search Central-site van Google.

“Dit is de derde meest bekeken pagina, wat voor mij interessant is omdat ik dacht dat mensen het misschien zouden lezen en dan verder zouden gaan”, zei Harvey.

De gids scoort consequent hoog in de zoekresultaten van Google voor zoekwoorden als ‘SEO’, wat enorm veel verkeer trekt.

Gezien de populariteit van de gids kunnen wijzigingen in de inhoud en aanbevelingen een aanzienlijke invloed hebben op de manier waarop nieuwe website-eigenaren SEO benaderen. Sommige strategieën kunnen minder benadrukt worden of geheel worden weggelaten.

Vaarwel technisch jargon, hallo algemene concepten

Een belangrijk aandachtspunt bij de herziening zal het vereenvoudigen van de inhoud zijn voor moderne gebruikers, vooral voor degenen die nieuw zijn bij het bouwen van websites.

De gids, bekend om zijn grote bereik en hoge kijkcijfers, zal beknopter en relevanter worden.

“Ons huidige concept dat we nu hebben ligt rond de 3000”, onthulde Harvey, waarbij hij het doel benadrukte om overtolligheid en achterhaald advies te elimineren.

Illyes zegt dat de herziene gids zich meer moet richten op algemene SEO-concepten dan op technische details. U begrijpt bijvoorbeeld het belang van paginatiteltags zonder de HTML-code handmatig te bewerken.

De veranderingen weerspiegelen de stijgende populariteit van contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress en websitebouwers zoals Wix. Deze tools automatiseren een groot deel van het technische SEO-werk, waardoor gebruikers met minimale codeervaardigheden webpagina’s kunnen optimaliseren.

SEO-mythen wegnemen en best practices versterken

Tijdens de aflevering gingen de presentatoren in op de eeuwige verklaring dat ‘SEO dood is’, een uitspraak die regelmatig opduikt binnen de branche.

In tegenstelling tot deze bewering duiden de populariteit en de positieve feedback van de SEO Starter Guide op een robuuste en aanhoudende interesse in SEO.

“Het is onze meest bekeken gids na de startpagina”, aldus Harvey, waarmee hij de mythe weerlegde en de overtuiging versterkte dat het beheersen van SEO net zo belangrijk is als altijd voor online succes.

Een slankere gids voor een modern publiek

Het besluit om de SEO Startersgids te stroomlijnen weerspiegelt een verschuiving naar een meer gerichte en gebruiksvriendelijke aanpak.

Omdat een overdaad aan informatie een veel voorkomende uitdaging is, is de herziene gids bedoeld om duidelijk, impactvol advies te geven zonder de lezers te overweldigen.

‘Ik wil geen tien verschillende plekken hebben waar we bezig zijn… alsof we hetzelfde op verschillende manieren zeggen,’ legde Harvey uit.

Uit de podcast bleek dat de bijgewerkte gids prioriteit zou geven aan gebruikerservaring en praktische behoeften.

Dit omvat het vereenvoudigen van complexe onderwerpen en ervoor zorgen dat de gids toegankelijk blijft voor beginners, terwijl het waarde biedt aan doorgewinterde professionals.

Samengevat

Google zal naar verwachting binnenkort een herziene versie van zijn SEO Starter Guide uitbrengen.

De komende gids zal belangrijke informatie bieden over de huidige best practices voor zoekmachineoptimalisatie, terwijl verouderd advies wordt verwijderd.

Deze nieuwe versie zal waarschijnlijk een essentiële hulpbron worden voor beginnende en ervaren SEO-professionals die de zichtbaarheid van hun website in de zoekresultaten willen verbeteren.


Uitgelichte afbeelding: Piotr Swat/Shutterstock